V primeru, da razmišljate o spletni strani, boste v tem članku našli odgovore o stroških, ki so povezani s spletno stranjo. Zraven tega boste našli tudi smernice glede tega, kakšna spletna stran je primerna za vas.

Uvod

Kot pri vsaki naložbi je treba tudi pri spletni strani ugotoviti pravilno razmerje med ceno in velikostjo oziroma kakovostjo. Seveda želimo za najmanjšo ceno dobiti največ, ker pa gre za zapletene odločitve, moramo najprej poznati osnovne delovanja spletne strani.

Spletna stran je datoteka oziroma skupina datotek, v katerih so shranjena besedila, slike, oblika spletne strani in ostale funkcionalnosti. Te datoteke so shranjene na določenem računalniku, ki mu rečemo »strežnik«. Strežnik je računalnik z nalogo, da na zahtevo obiskovalca, temu pošlje spletno stran. Obiskovalec zahtevo za spletno stran pošlje tako, da v brskalnik vnese naslov (domeno) spletne strani (npr. www.next-land.com/izdelava-spletnih-strani).

Iz tega vidimo, da spletna stran za delovanje potrebuje naslednje tri stvari:

  1. Spletno stran z vsebino od 200 € enkratno
  2. Strežnik od 5 € na mesec
  3. Naslov oziroma domeno 5 € do 20 € na leto
Začetni strošek – Izdelava spletne strani in priprava osnovne vsebine

Preden svetu ponudimo spletno stran in njeno vsebino, moramo to izdelati in pripraviti. Tukaj gre za enkraten strošek, ki je popolnoma odvisen od zahtev in se v Sloveniji giba od 200€ navzgor. Storitev, ki jo boste prejeli za ta denar je seveda odvisna od ponudnika; v povprečju lahko pričakujete: zadosten vizualni videz, zelo omejeno število podstrani, vnos vsebine (ki jo pripravite sami) in z malo sreče še kakšen kontaktni obrazec. Takšna spletna stran predstavlja »spletno vizitko«, saj podjetje le na kratko predstavi ter obiskovalcem poda vaše kontaktne podatke in naslov.

Cena se prilagodi glede na dodatne potrebe, kot so dodatne podstrani, vgradnja sistema za pisanje člankov in izboljšana vizualna podoba, ki je prilagojena tudi za mobilne naprave. V nekaterih primerih je potrebna tudi večjezična podpora in optimizacija SEO, da spletna stran dosega boljše rezultate v spletnih iskalnikih, kot je Google. V ozadju se lahko dodajo tudi mnoge dodatne funkcionalnosti, ki izboljšajo delovanje spletnih strani. Sem spada sledenje obiskovalcem in možnost prodaje izdelkov na spletni strani (spletna trgovina).

Za primer vzamimo podjetje, ki potrebuje spletno stran, na kateri se bo predstavilo. Predstavilo bo tudi svoje izdelke in storitve, ter omogočilo pošiljanje povpraševanja. Vizualna podoba ni zelo pomembna, pomembno pa je, da so barve spletne strani usklajene z barvami obstoječega logotipa. Za takšno spletno stran bo podjetje odštelo od 350 € – 500 €. Če podjetje ugotovi, da spletna stran potrebuje kakšne dodatke, povezave z družbenimi omrežji in sledenje obiskovalcem, pa se cena dvigne do 800 €. V primeru, da se doda še možnost prodaje izdelkov na spletni strani, pa se cena dvigne še za par sto evrov.

Gostovanje - strežnik

Pri gostovanju je najpomembnejša hitrost in količina podatkov, ki jo lahko shranite na strežnik. Tukaj gre za fizično zmogljivost strežnikov na katerih je spletna stran shranjena, zato je cena odvisna od zahtev spletne strani. Na eni strani imamo velikost spletne strani. Vemo, da preprosto besedilo ne zahteva veliko prostora na trdem disku, če pa želite obiskovalcem nuditi veliko število slik visoke kakovosti ali celo video posnetke, je zgodba drugačna. Na drugi strani pa imamo število obiskovalcev. Ker se mora strežnik odzvati na vsako zahtevo obiskovalca, mora biti dovolj zmogljiv, da se odzove vsem obiskovalcem. Ko je obiskovalcev malo to ni težava, veliko obiskovalcev pa zahteva bolj zmogljiv strežnik.

Za osnovne spletne strani z nekaj besedila in manjšim številom slik zadostuje deljen strežnik, ki stane okoli 5 € na mesec. Ko pa se zahteve spletne strani povečajo kot pri zahtevni spletni trgovini, pa lahko cena gostovanja doseže tudi do 50 € na mesec.

Domena

Domene so spletni naslovi, ki obiskovalce povežejo do strežnika. Za domeno je mogoče izbrati poljubno besedilo z različnimi končnicami, kot so: ».si«, ».net«, ».com«, ».org«, ipd.

Izbrati je mogoče le domene, ki še niso zasedene oziroma jih ni kupil nihče drug. Domeno zakupite za leto dni in jo podaljšate vsako leto. Letne cene domene se gibajo od 5 € do 25 € in so odvisne od končnice. Bolj kot je končnica popularna višje, so cene. V primeru, da je kdo že zakupil domeno, ki si jo zelo želite, lahko stopite v stik s to osebo in se dogovorite za prenos domene (v zameno za dogovorjen znesek).

Vzdrževanje

Četudi je spletna stran dokončana in odlično deluje, je potrebno redno vzdrževanje, ki prepreči upočasnitev delovanja ali celo prenehanje delovanja. Potrebne so redne posodobitve in arhiviranje spletne strani. Osnovno vzdrževanje stane le nekaj evrov na mesec. Na drugi strani se za večje spletne strani, pri katerih je potrebno tudi redno dograjevanje, vzdrževanje zaračuna po delovnih urah programerja. Ura programerja se v Sloveniji giba od 40 € do 80 €, odvisno od zahtevnosti dela.

Zaključek

Podjetje se lahko na spletu kvalitetno predstavi za okoli 500 € začetne naložbe. Pozneje pa mesečni strošek za domeno, gostovanje in vzdrževanje spletne strani znaša pribl. 20 € na mesec. Za bolj preprosto predstavitev podjetja se ta zneska prepolovita, za najvišjo kakovost in možnost prodaje izdelkov v spletni trgovini pa podvojita.

Ker je ta znesek za manjša podjetja in obrtnike lahko precejšen zalogaj, obstaja možnost, da počakate na akcijsko ponudbo in tako prihranite. Druga možnost, ki vam jo nudimo, pa je, da začnete z manjšo spletno stranjo in jo pozneje nadgradite, tako bo cena vedno prilagojena vašim potrebam.

Vaše podjetje je lahko na spletu že za
39,90€
19,95€ / mesec

Pridobite ponudbo zdaj!

Na željo vam izdelamo analizo ter pripravimo ponudbo in načrt za izdelavo spletne strani.